Voorbereidingen ‘800 jaar Tol’ in volle gang

Bron: Zevenaar Post 8 maart 2022 Carla Droste

LOBITH-TOLKAMER – Lobith-Tolkamer viert dit jaar ‘800 jaar Tol’. Op zondag 8 mei wordt het ju­bileumjaar officieel geopend. De voorbereidingen om er een fees­telijk jaar van te maken zijn in volle gang.

Dit jaar is het 800 jaar geleden dat er voor het eerst bij Lobith tol werd geheven. En dat wordt gevierd. Het bestaan van beide dorpen is namelijk vooral te danken aan het feit dat graaf Gerard van Gelre in 1222 besluit om zijn Tol in Arnhem naar Oud-Lobith te verplaatsen.

Tolhuys
Het is voor de graaf van Gelre rendabeler om hier riviertol te gaan heffen. Bij de splitsing van de Rijn en de Waal. Oud-Lobith, ook wel Lobede genoemd, ligt ten oosten van het huidige Lobith. Vlakbij de Eltenberg. De graaf bezit hier een hoeve en maakt er tevens een tolhuis van. Vanaf dat moment moeten schippers bij Oud-Lobith tol betalen. Als in 1307 de loop van de rivier weer eens verandert, wordt de Tol verplaatst naar het huidige Lobith. Hier verrijst in de loop der jaren een kasteel, Het Tolhuys genaamd.
In 1672 gaat Het Tolhuys helaas verloren. In dit ‘Rampjaar’ vindt bij Lobith de Slag bij Tolhuys plaats. Het Hollandse leger verliest de strijd van het Franse leger van Lodewijk XIV die van hieruit Neder­land wil veroveren.
Het kasteel met ‘de dikke toren’ brandt af. Alleen het Schipperspoortje blijft over.

Het Schipperspoortje is er nog steeds. En hoe kasteel Het Tolhuys er ooit uitzag kunnen we binnenkort bekijken. Een groep vrijwilligers is druk bezig om het enorme decorstuk op tijd klaar te krijgen voor de opening.
Herma Timmermans: ”Normaal gesproken gaan we met deze groep aan de slag voor de carnavalsoptocht. Nu kunnen we ons hier heerlijk op uitleven.

Hoe kasteel Het Tolhuys er ooit uitzag kunnen we binnenkort bekijken. (Foto: Carla Droste)

Feestelijke opening
Op zondag 8 mei wordt het jubileumjaar feestelijk geopend. Het terrein van Schuttersvereniging Excelsior bij de Boskuul in Lobith vormt die dag het decor van middeleeuws spektakel. Om 12.30 uur doen we een stap terug in de geschiedenis. Graaf Gerard van Gelre trekt dan met zijn gevolg; ridders, soldaten, jonkvrouwen en andere mensen in middeleeuwse kleding door Lobith. Vervolgens wordt de stoet op het Excelsiorterrein door burgemeester en wethouders, oud-burgemeesters en andere genodigden met het nodige eerbetoon ontvangen. De overdracht van de ‘Vergunning om Tol te heffen’ is de officiële start van ‘800 jaar Tol’.

Middeleeuws Zeskamp Toernooi
De Heeren van Altena en ‘middeleeuwers’ uit Lobith en Tolkamer zorgen die middag voor een prachtig schouwspel. Zij laten je een kijkje nemen in het dagelijkse leven in de middeleeuwen. Ook vindt er een spectaculair ‘Middeleeuws Zeskamp Toernooi’ plaats.

Een zomer vol festiviteiten
De festiviteiten in Lobith en Tolkamer vinden plaats van april tot en met augustus. Het Schutterstreffen, het verbroederingsfeest tussen de schutterijen van het Gelders Eiland op 28 augustus, vormt het slotakkoord van het feestjaar.
Informatie over de evenementen is te vinden op de website: www.800jaartol.nl.